Er min teenager normal?

Oplever du, at din teenager ruller med øjnene af dig? Oplever du, at din teenager ikke længere gider tale med dig? Er det svært at genkende dit barn i denne alder?

En transformativ tid

Teenageperioden er en meget vigtig og formativ periode for de unge. Ud over, at de er i gang med at udforske nye dele af deres identitet, måske endda afprøve flere identitetstyper, sker alt dette med en hvirvelvind af hormoner i kroppen og omverdens forventningspres.

Da dit barn var yngre, blev sætningen “det er bare en fase” med garanti ofte brugt, når du som forældre stod i svære og udfordrende perioder. Det er en sætning, som i allerhøjeste grad også kan bruges om teenageperioden.

En ny måde at være forældre på

At være forældre til en teenager er ligeledes en forandringstid for dig som forældre. Det er nu tiden til, at dit barn begynder sin løsrivelsesproces fra dig i rejsen mod at blive endnu mere selvstændig som individ. Du er gået fra at være den vigtigste person i dit barns liv til at blive mødt med rullende øjne, højlydte suk og lukkede døre. Denne periode i dit barns udvikling kan være fyldt med modstridende følelser for dig som forældre. Lige så fyldt af stolthed over at se dit barn vokse op, lige så sorgfuld kan løsrivelsen fra dig føles.

At træde et skridt tilbage

Selvom du som forældre træder et skridt tilbage i forhold til din teenager, har din teenager stadigvæk brug for tydelige grænser, regler og rammer.

Min anbefaling er, at disse grænser, regler og rammer justeres og tilpasses den nutid, som din teenager er en del af. Oplever din teenager, at disse regler er urimelige og forstokkede, finder din teenager ud af at omgås dem, hvilket vil skabe unødvendige konflikter.

3 takeaways

  1. Mød din teenager åbent, respektfuldt og fordomsfrit i denne periode. Selv når de træffer valg eller udforsker dele af deres identitet, som du ikke forstår eller synes om. Dette vil også bidrage til, at de vil vende sig mod dig, når der vil opstå uheldige episoder.
  2. Mød din teenager med tydelige, men rimelige grænser.
  3. Tag snakken om frihed under ansvar og forventninger i fredstid og på forkant.

Så kort sagt, JA din teenager er helt normal.

Har du som forældre brug for råd og vejledning til at navigere i disse nye og skiftende tider, så send mig en mail, hvor vi vil få planlagt et forløb, hvor vi sammen finder en gensidig vej igennem teenageårene for dig som forældre.

Book en tid online

Det er muligt at booke opstartssamtale via knappen “Book online”. Du er velkommen til at kontakte mig via telefon, mail eller kontaktformularen, hvis du ikke kan finde en tid, der passer i onlinebookingen, og så ser jeg, hvad jeg kan gøre.

Udelad venligst personfølsomme oplysninger i mailen og kontaktformularen.

Kontakt mig